Der er mange diskussioner vedr. afholdes af store koncerter på Dyrskuepladsen i Odense. Det giver borgmester Peter Rahbæk Juel sun vurder af her. Storby eller soveby, kære Odenseanere?
Storby eller soveby? Det er spørgsmålet, kære Odenseanere.
Af borgmester Peter Rahbæk Juel
“Der er spørgsmål, vi skal stille os selv i den her tid: Skal vi have store koncerter med verdensnavne som Bruce Springsteen i Odense? Eller skal vi ikke? Skal Odense være en by med liv og farver og både magiske dage og aftener eller en soveby, hvor musikken ikke spiller?
Det er vigtigt, at vi forholder os til det. For både storbyen og sovebyen siger noget om, hvem vi er og, hvad vi kan sammen. Det kræver noget af os – både som borgere og som kommune. Kun en ting er sikkert. Odense kan ikke vælge storbyen og sovebyen på engang. Det er storby eller soveby.
Jeg har gjort op, hvad jeg som borgmester mener er den rigtige vej for Odense. Vi må ikke gå i stå og lade os lulle i søvn (igen!).
Derfor vil jeg godt give mit besyv med til den debat, der har kørt gennem længere tid om Odense som stor koncert- og eventby. Diskussionen er blusset op igen de seneste dage efter, at Planankenævnet har vurderet, at det er nødvendig med en lokalplan for Dyrskuepladsen for at kunne afholde store koncerter. Et lokalplanarbejde som By- og Kulturudvalget allerede sat i gang for et halvt år siden.
I min tid som borgmester har jeg arbejdet målrettet på, at gøre Odense til en by med store oplevelser, der skaber arbejdspladser og masser af økonomisk omsætning lokalt, international synlighed og stolthed over, hvad vi formår at få til at ske i Odense. Tinderbox er blevet etableret som en af DKs største og mest succesfulde festivaller. Byomdannelsen med TBT, HC Andersens Museum og letbanen giver genlyd i verden og har modtaget mange priser. Senest er det med forholdsvis små men strategisk vigtige investeringer lykkedes at få gjort Dyrskuepladsen attraktiv for koncerter med verdens allerstørste musiknavne – som fx Springsteen i sommer, Rammstein og Guns N’ Roses. Koncerter, der fyldte byens hoteller, restauranter og beværtninger med gæster fra ind- og udland. Det giver arbejde. Det giver penge i kassen til restauranter, butikker og hoteller. Det giver liv og glade dage – stort set uden problemer.
De koncerter vil jeg gerne sætte mig i spidsen for at vi får flere af. Og jeg er helt sikkert på, at vi kan gøre det igen. Hvis der ikke bliver spændt ben for projektet!
Ud over Grøn Koncert og selvfølgelig Det Fynske Dyrskue, tror jeg, at det er realistisk at tiltrække 1-3 store koncerter til Dyrskuepladsen om året. Der er næppe plads til mere i løbet sommeren. For det tager tid at bygge en koncertplads op. Ligesom det heller ikke giver mening med store koncerter i den uge, hvor Tinderbox er i gang.
Det vi reelt taler om er derfor med al sandsynlighed maksimalt op til 4 store koncerter på Dyrskuepladsen mellem maj og september. Det antal koncerter mener jeg også er passende for, hvad vi som by kan holde til og stadig synes er sjovt. Det hører også med, at vi faktisk – trods ambitioner om mere – ‘kun’ er lykkedes med at få én stor koncert på Dyrskuepladsen (ud over Grøn koncert) i 2018, 2023 og 2024!
I Sanderum bor der 5607 indbyggere i 2459 husstande. Her er der også en forening, der lige tæller 60 husstande af de tusindvis i Sanderumområdet. Foreningen ønsker hverken, at der skal være store koncerter på Dyrskuepladsen. Eller for den sags skyld et mindre antal små hyggelige sommerkoncerter ved Restaurant Bondestuen, der slutter ved 22tiden. Foreningen er naturligvis som alle andre i deres gode ret til både at organisere sig, deltage i debatten og klage. Men som alle andre har foreningen også et ansvar for hvor langt de af egen kraft driver kampen mod koncerter og events i Odense.
Her er der en vigtig ting at gøre opmærksom på en ting, som forsvinder lidt, når foreningen udtaler sig. For Odense Kommune har involveret, afholdt borgermøder og lyttet til de bekymringer, der har været fremført af nogle af naboerne til Dyreskuepladsen. Fordi selvfølge påvirker det nærområdet, når koncerter og Dyrskuet rykker ind. På den baggrund har Odense Kommune efterfølgende investeret i at få tung trafik og tilskuere ind fra ringveje på en måde, der skåner Sanderumområdet mest muligt. Ligesom der er lagt mere bystrøm ind på pladsen. Derfor skal der kører markant færre dieselgeneratorer under store arrangementer.
Odense Kommunes forsøg på at tage hensyn har ikke mildnet sindende i foreningen. Tværtimod. Alle koncerter på dyrskuepladsen skal stadig stoppes – selvom der har været afholdt koncerter på pladsen gennem 40 år. Sandsynligvis langt tid før, at de fleste medlemmer af foreningen er flyttet ind i området. Derfor har foreningen valgt hyret en dyr advokat til at tage kampen mod flere store koncerter over i et dyrt juridisk slagsmål til mange hundredetusinder kroner. Som jeg forstår det er slagsmålet finansieret af kun to anonyme velhavere. Både de små sommerkoncerter ved Bondestuen og de store på Dyrskuepladsen skal ned med nakken – koste, hvad det vil, må vi forstå.
Talsmanden for de 60 husstande har gentagende gange udtalt, at han ikke har noget imod store koncerter. De skal bare ikke være på Dyrskuepladsen. I den virkelig verden hænger det bare ikke sammen.
For en koncert med plads til mere end 50.000 gæster kan ikke afvikles, hvor som helst. Det er ikke nok, at have en bar mark. Der skal være rigtig god infrastruktur omkring pladsen. Folk rejser til fra andre landsdele og fra udlandet for at gå til koncert. De tilbringer minimum en hel dag. Ofte også med en overnatning. Alt det kan Odense og Dyrskuepladsen levere. Det kan ‘Lars Tyndskids Mark’ ikke! Der er netop disse optimale forhold, der gør Dyrskuepladsen til en af Nordeuropas bedste koncertpladser. Og… et aktiv for Odense!
Hvad med Tusindårsskoven? Den fungerer perfekt til Tinderbox. Men pladsen i skoven har ikke kapacitet til de største endagskoncerter. Nogen har foreslået, at man fælder Tusindårsskoven, for at skabe mere kapacitet. Det bliver et nej tak herfra. Skoven blev anlagt som en gave til odenseanerne i forbindelse med Odenses 1.000-års jubilæum i 1988. At fælde Tusindsårsskoven forekommer mig som en vanvittig og nærmest historieløs tanke. Skovens grønne og rekreative området er til stor glæde for mange i hverdagen – ikke mindst naboerne i Sanderum. Derudover har Odense brug for mere – ikke mindre skov.
I stedet for at gøre en i forvejen velhavende stjerneadvokat endnu rigere, kunne forening med de 60 kritiske naboer overveje, om den ikke den selv skulle lytte til omgivelserne og gå på kompromis og søge dialogens vej. Vi står i hvert fald klar fra kommunens side til at gå i dialog om, hvordan vi afvikler et relativt få antal koncerter i nærområdet til størst mulige tilfredshed for de fleste. Den dialog opfordrer jeg foreningen til. I stedet for konflikt, kompromisløshed og dyre københavnske stjerneadvokater.
Når det er sagt, skal Odense Kommune selvfølgelig skabe fuldt ud lovlige rammer omkring afviklingen af store koncerter på Dyrskuepladsen. Det siger sig selv. Og arbejdet med lokalplanen har været i gang længere før Planklagenævnets melding. Jeg forventer, at lokalplanen er klar til beslutning i foråret 2025. Så det bliver muligt at afvikle store koncerter i sommeren 2025. Det er også min ambition.
For Odense er en storby – vi skal ikke være en soveby. Og vi skal have store og små koncerter og mange flere magiske aftener sammen.”
MitOdense – det, der samler os