Fra den 1. oktober til 5. oktober kan du komme en tur med i byen og opleve alt hvad Odense har at byde på set fra andre kanter til Odense Architecture Festival
Af Nikoline Schmidt Bransholm
Festivalen byder blandt andet på en graffiti rundtur i Odenses gader og stræder samt en masse film og oplæg, der uddyber begrebet; arkitektur.
Man har hørt ordet før, men måske er det ikke det man tænker allermest over når man bevæger sig gennem Odense på en daglig basis. Man tænker måske mest på hvilke nye butikker der lige er åbnet, eller hvilke mennesker man ser på sin vej. Men arkitekturen er på mange måder hvad der kendetegner en by og gør lige præcis Odense, ganske speciel.
De problemstillinger festivalen tager op er blandt andet: Hvad kan vi lære af fortiden? Hvordan ser velfærd ud i nutidens arkitektur? Hvilke roller spiller kvaliteter som intimitet, skønhed og fællesskab i vores mest centrale velfærdsinstitutioner såsom skoler, hospitaler, plejehjem? Og kan nogen egentlig stadig tro på – i lyset af den sociale boligs komplicerede arv – at arkitektur kan forme og forbedre sine borgeres liv?
Alle disse spørgsmål kan vi få besvaret med egen fortolkning ved at gå en tur og betragte, for Odense by er en kontrastfyldt – lille storby hvor ikke to sten ligger ens. Men er man ekstra nysgerrig og kunne tænke sig at lære mere om arkitektur, kan man tage en bekendt under armen og opleve Odense gennem festivalens øjne og dens sjove begivenheder.
Man behøver ikke nødvendigvis at være klog på arkitektur for at få en fed oplevelse ud af festivalen, for det ’nørdede’ begreb kan brydes helt ned til et simpelt spørgsmål om præference og hvad man selv synes fungerer i et byrum.
Når det så er sagt, kan man selvfølgelig gå i dybde med de forandringer vi oplever og som er bemærkelsesværdige i vores byrum lige nu. Odense er lige nu en by der bærer præg af omstillingsparathed. Det er den blandt andet fordi den som storby skal kunne leve op til, ”ind med det nye, ud med det gamle!”
Vi skal se til og frem til at en letbane bygges midt i byen, der måske gør det frustrerende og besværligt at komme til og fra arbejde, men på længere sigt er det et stort skridt i den teknologiske udvikling, der vil gøre hverdagen lettere for os alle. Samt at et helt nyt boligkvarter og parkeringskældre også kommer til at pryde byen.
Det kan være svært at se mere end bare en masse byggerod og indhegnede områder lige nu, men senere hen er det de områder vi kommer til at gå forbi, når vi skal følge børnene i skole, eller når vi selv skal hjem fra en bytur. Og mon ikke de store og simple bygningsværker kommer til at spille godt sammen med de smukke gamle områder som Gravene og Bangs Boder?
Man må i hvert fald sige at der er tale om kontraster her i byen, men måske gør det ikke noget. Måske er det det der er med til at drive folk til byen og gøre Odense til et større og mere mangfoldigt miljø.
MitOdense – det, der samler os