Flere end 1100 småbørn har deres hverdag hos en kommunal dagplejer i Odense. Men hver sjette af dagplejerne nærmer sig pensionsalderen med hastige skridt, og derfor er Odense Kommune på udkig efter flere voksne, der har lyst til at åbne deres hjem for små børn.
Der er altid nye børn på vej, og Odense Kommune ønsker, at også de skal kunne møde dygtige dagplejere. Da der løbende er dagplejere på vej ud af arbejdsmarkedet, er det derfor afgørende, at der også kommer nye ind.
Ifølge en national undersøgelse fra Arbejdstilsynet er dagplejere en af de faggrupper, der har størst arbejdsglæde, blandt andet fordi de har stor indflydelse på egen arbejdsdag.
Vi har en dygtig og veluddannet dagpleje i Odense Kommune, som vi er stolte af. Børn har en tryg og god dagligdag hos vores dagplejere. Her er der tid til både nærvær og ro, hverdagsgøremål og leg både inde og ude. Jeg vil virkelig opfordre til, at kvinder og mænd i Odense henvender sig, hvis de er nysgerrige efter at finde ud af, om jobbet er noget for dem.
Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.
Flere børn giver behov for flere dagplejere
Odense har i dag omkring 300 kommunale dagplejere, men har brug for at rekruttere nye dygtige dagplejere.
Vi er – ligesom i resten af landet – positivt udfordret af stigende børnetal samtidig med, at vi forventer, at en del af vores dygtige dagplejere går på pension de kommende år. Så vi har brug for nye kollegaer, der vil tage over på den vigtige opgave omkring vores yngste borgere. Vi håber, at mange vil være interesserede, da opgaven omkring børnene er ekstremt meningsgivende og berigende, hvilket også viser sig ved, at dagplejere generelt har høj trivsel og arbejdsglæde. Nye kollegaer vil møde et højt fagligt miljø og vil få mulighed for at blive en del af den kompetenceudvikling, som løbende tilbydes.
Mette Hviid Laustsen, dagtilbudschef i Odense.
Mange tror, at jobbet som dagplejer er et solist-job, men dagplejerne – og deres børn – mødes i den lokale legestue hver 14. dag. De har også tilknyttet en dagplejepædagog, som kommer i hjemmet og giver faglig sparring og vejledning om det enkelte barn eller børnegruppen.
Livsbekræftende job
En af odenseanere, der for nylig er blevet en del af dagplejernes fællesskab, er Charlotte Sivekær. Egentlig har hun været dagplejer tidligere, men efter nogle måneder i et andet job, var hun ikke i tvivl: Livet som dagplejer er det rigtige for hende og familien.
At vende tilbage er det bedste, jeg har gjort for mig selv. Det er så livsbekræftende at sende et barn videre i livet, når jeg ved, hvor meget indflydelse, jeg har haft på dets udvikling og læring. Jeg har meget medbestemmelse i jobbet til hverdag, og jeg tilrettelægger dagen ud fra børnenes behov og min egen lyst. Jeg nyder, at jeg arbejder i et nærværende og trygt miljø for både mig og børnene.
Charlotte Sivekær, Dagplejer.
I Odense er den velkendte udgave af dagpleje i eget hjem suppleret af flere andre former fx gæstedagplejere, dobbelt-dagplejehjem (to dagplejere sammen i ét hjem) og trilledagplejere, der henter børnene i ladcykel derhjemme om morgenen.
Forskellige tiltag for at rekruttere flere dagplejere
Odenses kommunale dagplejere er inddelt i tre geografiske områder – alle steder er lederne interesserede i løbende at få henvendelser fra voksne, der er nysgerrige på jobbet som dagplejer. Og lige nu er der flere muligheder for at snuse til jobbet.
Interesserede kan for eksempel komme på besøg hos en af de nuværende dagplejere for at stifte bekendtskab med hverdagen som dagplejer, inden man eventuelt sender en ansøgning. De sociale medier er også taget i brug for at skabe opmærksomhed om jobbet. Og den 6. oktober holder Dagplejen Syd åbent hus-arrangement for interesserede fra området. Det foregår i legestuen Solsikken, Ridderhatten 199A, 5220 Odense SØ, kl. 17-19.
På hjemmesiden odense.dk/blivdagplejer kan man desuden se en film om hverdagen som dagplejer – ligesom der er link til kommunens løbende jobopslag for dagplejere.
MitOdense – det, der samler os