Odense har fået et af de største velfærdsforlig i mange år. For at starte med konklusionen: budgettet for 2025 i Odense blev et folkeskolebudget. Et ældrebudget. Et markant velfærdsbudget – et af de største i nyere tid.
Et flertal i Odense Byråd, bestående af Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten – De Rød-Grønne og Moderaterne, indgik torsdag aften d. 19. september budgetforliget for budget 2025.
Jeg gik til forhandlingerne med en helt tydelig ambition om, at årets budgetforhandlinger skulle munde ud i et stort velfærdsforlig – der først og fremmest sikrer markante investeringer i vores folkeskoler og ældrepleje. Det er lykkes. For nu sender vi 100 mio. kr. årligt ud til vores folkeskoler – og 35 mio. kr. årligt til vores ældrepleje. Og laver med dét et af de største velfærdsforlig i nyere tid i Odense.
Borgmester, Peter Rahbæk Juel
Odenses folkeskoler skal løftes med afsæt i den Juni-erklæring som en samlet skoleverden præsenterede kort før sommerferien. Ambitionen er at skabe en tryggere og stærkere folkeskole for børn med og uden særlige behov. Med prioriteringen af 100 mio. kr. hvert år sikrer Odense Kommune flere lærere og mere pædagogisk personale på skolerne.
Samtidig investerer Odense Kommune 35 mio. kr. årligt, der målrettet skal udbrede de gode erfaringer med faste tværfaglige teams i hjemmeplejen – til hele byen.
Fremover skal det altid være de samme kendte ansigter, der kommer i de ældre borgeres hjem. Det giver tryghed, kvalitet og ro – for både borgere og medarbejdere.
Budgetforliget skal også styrke den kollektive trafik i Odense markant.
Partierne bag budgetforliget er enige om at finde de 15 mio. kr. årligt, der skal til for at gå videre med en etape 2 af Odense Letbane – fra Vesterbro til Seden.
I praksis får Odense to nye linjer: fra Vesterbro til Seden – og fra Seden til Hjallese. Samtidig bygges der videre på den store opbakning odenseanerne har vist letbanens etape 1 som mere end en halv million benytter sig af hver måned.
Det er en vigtig investering – ikke alene i vores fremkommelighed og sammenhængen i byen – men også i byudvikling og fortsat velstand.
Odense Letbane har nemlig tiltrukket investeringer til vores by på en måde, som ingen andre former for kollektiv transport kan. Og en etape 2 er en central forudsætning for, at vi kan lykkes med Danmarks største byomdannelsesprojekt.Borgmester, Peter Rahbæk Juel
Samtidig investerer Odense Kommune med budgetforliget i en Velstandsfond. Fondens midler skal målrettes de investeringer, der skaber rammerne for det næste årtis vækst og jobskabelse i Odense, så Odense kan skabe 30.000 nye private arbejdspladser.
Det kunne være adgang til erhvervsarealer. Det kunne også være infrastruktur og kollektiv transport til og fra nye erhvervsområder i Tietgenbyen Øst – og området vest for Logistikvej. Det handler om at sikre fremtidens velstand for odenseanerne. Og med dét også de indtægter, der skal sikre fremtidens velfærd.
Odenses unge har efterspurgt mere tryghed i nattelivet. Derfor er der blevet plads til et safehouse – et trygt bemandet rum i nattelivet.
Og til slut er det også et budgetforlig, der bygger ovenpå de stærke klimaplaner som en stor del af byrådet har. Odense Kommune kommer videre med den Grønne Mobilitetsplan. De kommer videre med deres Klimahandleplan og så investerer Odense Kommune millioner i at få skabt mere skov, natur og biodiversitet.
Du kan læse hele budgetforliget for 2025, ”Gennem samarbejde skaber vi velfærd og fremtidens Odense” her
MitOdense – det, der samler os