En række anbragte børn havde museet for sig selv, da Møntergården mandag 12. december traditionen tro holdt særåbent for at kunne give børnene en helt særlig kulturel juleoplevelse.
Møntergården har mange traditioner op til jul. En af de vigtige er at holde særåbent for foreningen Børnehjælpsdagen, og den tradition fandt sted den 12. december – på en mandag, hvor museet normalt holder lukket.
Hvert år til jul inviterer Børnehjælpsdagen børn, som er anbragt uden for hjemmet, til at tilbringe en eftermiddag sammen. For Børnehjælpsdagen handler det om at give børnene en god og helt særlig kulturel og hyggelig oplevelse. Det får de ved at besøge museets udstillinger og ved, at der traditionen tro er inviteret nogle kendisser med til arrangementet. De snakker med de sårbare, anbragte børn, giver dem opmærksomhed og deler desuden gaver ud til dem.
I år er det Bubber, Peter Mygind og Søren Hauch Fausbøll, som har været med til at gøre dagen endnu mere festlig for børnene, som Børnehjælpsdagen havde inviteret. Sammen med børnene spiste de i museets pop-up kaffesalon, inden de gik ud i museumskaréens hyggelige omgivelser, som endnu er julepyntede efter arrangementet ”Jul på Møntergården”. Sammen kunne alle de inviterede gæster få hele det julepyntede område for sig selv
På Møntergården er vi stolte af at kunne bidrage til at gøre julen lidt mere festlig for de børn, som måske ellers ikke får helt samme opmærksomhed som andre børn. Desuden giver det ekstra glæde for os at være med til at sikre, at museet og kulturhistorien bliver brugt og får værdi for alle. Derfor er det ekstra dejligt, at vi i år både kan invitere børnene ind i vores store juleudstilling ”24 pakker – Kom bag om årets to TV-julekalendere” og samtidig åbne dørene til Børnenes Baggård, som udgør en del af kulisserne i den ene julekalender, ”Julehjertets Hemmelighed”, som sendes på DR”.
Museum Odenses museumsinspektør, Dyveke Skov Larsen
Det er 14. gang, Museum Odense og Møntergården er vært for gruppen fra Børnehjælpsdagen.
Det betyder virkelig meget for børnene og de unge at få en dejlig og positiv juleoplevelse, som de får her i Møntergården. Vi er glade for, at det kan lade sig gøre at tilbyde dem en oplevelse ud over det sædvanlige uden for museets normale åbningstid, for børnene er sårbare og har brug for at kunne være for sig selv. Et lukket museum gør, at de føler sig ekstra særlige og vi kan i højere grad få skabt et trygt forum for dem. Det er vi meget taknemmelige for.
Projektleder Ida Lissau Jacobsen fra Børnehjælpsdagen
Fakta:
Børnehjælpsdagen afholder hvert år en lang række julefester for anbragte børn og unge på nogle af landets førende kulturinstitutioner, heriblandt Møntergården.
I alt deltager flere end 1000 anbragte børn i julefesterne.
Den første julefest i Børnehjælpsdagen blev holdt i 2000 – Museum Odense har været med siden 2008.
MitOdense – det, der samler os