Museum Odenses arkæologer har i Åsum øst for Odense fundet en vikingegrav med mere end 50 usædvanligt godt bevarede skeletter gravlagt med genstande, der rækker langt uden for landets grænser.
Vikingegraven bekræfter, at vikingerne rejste langt for at handle.
Mere end 50 vikingegrave har arkæologer de seneste seks måneder gravet frem. De velbevarede skeletter kan gøre forskerne klogere på, hvordan hverdagen så ud for de forfædre, der levede i området i 900-tallet, dengang Gorm og Thyra regerede i Jelling.
Ifølge arkæolog og museumsinspektør Michael Borre Lundø fra Museum Odense kan de gravfundne skeletter hjælpe med at forklare mere præcist, hvad vikingerne levede af, og hvor langt de bevægede sig for at kunne handle med andre.
Det er virkelig usædvanligt at finde så mange velbevarede skeletter på én gang som dem, der er fundet i Åsum, og sådan et fund giver ekstraordinære muligheder for at foretage en lang række naturvidenskabelige analyser, der kan sige mere om de gravlagtes generelle sundhedstilstand, kostvaner og hvor de stammer fra. Måske kan analyserne afsløre, om de gravfundne vikinger var i familie med hinanden, hvilket vil være ganske særligt, da det aldrig tidligere er blevet undersøgt i tilsvarende grave.
Arkæolog og museumsinspektør Michael Borre Lundø, Museum Odense
Fundets væsentlighed bekræftes af Sarah Croix, der er lektor og ph.d. ved Institut for Kultur og Samfund i Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier på Aarhus Universitet.
Gravene i Åsum er så velbevarede, at det formodentlig for første gang bliver muligt at foretage særlige aDNA-analyser på hovedparten af skeletterne – altså DNA-analyser på ældre materiale. Det bliver utroligt spændende at finde ud af, hvor disse mennesker kom fra og om det er de samme familier, der er gravlagt her over flere generationer.
Sarah Croix, lektor og ph.d. ved Institut for Kultur og Samfund i Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier på Aarhus Universitet.
MitOdense – det, der samler os