Byggeriet buldrer derudaf i Danmark og i Odense, men hvor meget belaster det egentlig vores klima? Byggeri står for ca. 30 procent af CO2- udledningen i Danmark og udgør ca. 35 procent af al affaldsproduktion.
De kommende år vil der blive påført CO2-krav til nyt byggeri, og det vil forhåbentligt skabe innovation og nye veje. CO2-kravene forventes at føre til mere brug af træ i byggeriet, og vi vil sandsynligvis se et øget fokus på udviklingen af beton og cement med lavere klimabelastning.
Men når vi snakker bæredygtigt og langtidsholdbart byggeri, er det ikke nok kun at tale om CO2-udledning. Bæredygtighed handler i høj grad om at bygge sunde og langtidsholdbare huse. For det allermest bæredygtige hus er jo det, der kan bruges længe, og som ikke bliver revet ned.
Flere danskere går nye veje for at bygge både bæredygtige og langtidsholdbare huse – tiny houses, off-grid, halmhuse, selvforsynende huse, genbrugsmaterialer osv.
Mange af de nye byggetrends bygger i virkeligheden på gamle teknikker og brugen af naturens materialer. Før i tiden byggede man selv sit hus, og man brugte de materialer, som man havde ved hånden, og som man selv kunne reparere.
Den Fynske Landsby retter opmærksomheden på det langtidsholdbare og bæredygtige håndværk. Bindingsværkshuse kræver konstant vedligehold, men de kan til gengæld leve i mange hundrede år. Eksempelvis har de tømmer dateret fra slutningen af 1500-tallet i en af deres gårde. Tømmeret er fra en endnu ældre bygning og genbrugt i 1700-tallet – og det holder endnu.
Tag gør-det-selv-manden med, når Den Fynske Landsby søndag inviterer forskellige fagfolk til at tale om fremtiden indenfor byggeriet.
Mød Uffe Black Nielsen og Ulrik Nielsen fra Træets Hus i Fåborg, Martin Burlund, der er til daglig underviser i Bæredygtigt Byggeri på Brenderup Højskole og to bygningssnedkerlærlinge, der netop har deltaget i DM i SKILLS.
Landsbyens egne håndværkere og formidlere demonstrerer det håndværk, der skal til for at bygge og vedligeholde bygningerne her i Landsbyen. Så kom og bliv inspireret og få fif til vedligehold af dit eget bindingsværk.
Holdbart håndværk og bæredygtige bygninger
Søndag 12. juni kl. 11- 16
Mød landsbyens egne håndværkere, samarbejdspartnere og Levende Historie:
- Malere, tømrer og snedker på Fjeldstedgården
- Murer og tækker ved Lunge-Bjerge
- Smedene i smedjen
- Teglværksarbejderne på teglværket
- Huggehuskarlen på Torupgården
Kl. 12 og 14: Håndværker-rundvisning
- Få en forklarende rundvisning og hør om alle håndværkernes projekter med Landsbyens tømrer Nikolaj Halck Krause. Mødested: Fjeldstedgårdens gårdsplads
Kl. 11-16
- Mød bygningssnedkerlærlingene Ebbe og Emma-Kathrine på Torupgården.
- Martin Burlund fra Brenderup Højskole bygger halmhus foran Torupgården.
Kl. 11.30 og 15: ’I kærlighed til træ – Fortællingen om trækæden fra frø til anvendelse fortalt af Træets Hus’
- På Hospitalets gårdsplads.
Tid og sted
Søndag 12. juni kl. 11-16
Den Fynske Landsby, Sejerskovvej 20, 5260 Odense S
MitOdense – det, der samler os