Er du klar til et sug i maven? Så besøg den nye sanseudstilling på Kunstmuseum Brandts.
Tag med på en forunderlig rejse gennem livets små og store øjeblikke, fra vi slår øjnene op og betragter verden, til vi i glimt opdager, at vi er en lille, men betydelig, del af noget meget større.
Sanseudstillingen Himmelspjæt & tankespring er åbnet på Kunstmuseum Brandts.
KÆMPE LABYRINT, SPEJLE OG TUNELLER
Udstillingen har form som en kæmpe labyrint, børnene cirkel for cirkel bevæger sig igennem. Her er kalejdoskopiske spejlrum, snoede tunneller og øjne så store, at de kan trille helt af sig selv. Jo længere ind mod labyrintens midte man kommer, jo mere gådefuldt og fortættet bliver stemningen, indtil man lander helt rum- og rundtosset længere inde i labyrinten.
Herinde er alting hjemligt og genkendeligt – og så alligevel ikke. For ud af skabe og skuffer strømmer lyden af sang. Møbler, døre og lamper er skåret op og sat sammen på nye måder, og de farverige og langhårede tæpper vokser vildt og spiser sultent af møblerne.
Med en blanding af fascinerende rum og finurlige objekter udfolder udstillingen et drømmende univers, der sætter strøm til fantasien. Her kan tankerne flyve frit og til sidst forsvinde ud i en svimlende smuk
stjernehimmel.
Der er i dag for få sære og mærkelige rum til børn, for lidt mystik. I dag tilbringer mange børn meget tid bag en skærm og det, de ser, er nøje gennemtænkt. Det er ofte lineære fortællinger med klare budskaber. Med den her udstilling vil vi gerne give børnene en oplevelse, der ikke har en klar historie, for børn har brug for noget, der ikke går op eller kan regnes ud.
Museumsinspektør Henriette Nielsen,
kurator bag året sanseudstilling.
FORBUNDETHED MED UNIVERSET OG HINANDEN
Det er scenograferne Marie Rosendahl Chemnitz og Johan Kølkjær, der står bag udstillingen. Begge har mange års erfaring i at skabe sanselige og spektakulære teateroplevelser i både ind- og udland.
Sidste år skabte duoen scenografien til en forestilling på Odense Teater, der tog udgangspunkt i den verdensberømte digter Inger Christensens kendte digtsamling Det. De store, universelle spørgsmål, digtene kredser om, mindede kunstnerne om de eksistentielle og filosofiske spørgsmål, som går igen i mange børnesange og vuggeviser, blandt andet i mange af den kendte, danske børnepoet Halfdan
Rasmussens børnerim.
Det er spørgsmål, som mange børn også stiller sig selv, men måske sjældent får rigtig mulighed for at tænke over. Og det er særligt vigtigt i dag, fordi forbundetheden mellem mennesker har svære kår i en
hverdag, hvor vi er på mobiltelefoner og streamingtjenester en stor del af tiden. Og hvor der er så stor fokus på individuelle forskelle på os mennesker. Forbundetheden med det store verdensalt minder os om,
at vi alle er skabt af det samme grundstof som stjernerne, og at ingen af os er alene. Det er et tema, der rammer lige ned i selve kernen af vores sanseudstillinger, hvor vi er glade for at kunne skabe rammerne
for vigtige samtaler med børnene om store emner.Direktør for Kunstmuseum Brandts, Stine
Høholt.
Sanseudstillingerne er en populær tradition på Kunstmuseum Brandts gennem nu 35 år, og mange af de besøgende gæster er voksne, der selv kom som børn, og som nu er forældre til en ny generation, der på denne måde også oplever deres første møde med et kunstmuseum.
Kunstmuseum Brandts har pyntet kreativt op til jul i museumscafeen, hvor der serveres juleboller, risalamande, frokost – og gløgg med æbleskiver og hjemmebagte småkager. Kunstshoppen i stueetagen bugner med inspirerende gaveidéer, fra kunstbøger og -plakater til stilfulde designervaser, tekstiler — og museets prisvindende årskort spækket med museumsoplevelser for hele 2025.
Årets sanseudstilling er målrettet børn i alderen 4 til 10 år og deres voksne. I juleferien er der mulighed for at booke sit besøg på www.brandts.dk, så man undgår ventetid.
MitOdense – det, der samler os