Tre elever fra Odinskolen tager hul på lidt af et eventyr. De deltager i World Robot Olympiad (WRO) i Dortmund – tre dage med programmering af lego-robotter i skarp konkurrence med børn fra hele verden. Eleverne er dermed løbet i forvejen for visionen om, at deres skole bliver ‘verdens bedste robotskole’.
Odinskolens elever er godt i gang med at lege med robotter, stifte bekendtskab med digital kodning og have spændende snakke om, hvad teknologi kan gøre af godt for mennesker – og hvor vi skal være påpasselige. Og det på trods af, at moderniseringen af skolebygningen stadig er i gang, og at man endnu ikke kan trykke på “power-knappen” til det veludstyrede makerspace, der skal bidrage til, at skolen med tiden kan kalde sig for “verdens bedste robotskole”.
Nu har tre elever taget imod udfordringen med at repræsentere Odense og Danmark ved den internationale robotkonkurrence WRO, der foregik i Dortmund d. 17.-19. november.
Eleverne får en once-in-a-lifetime-oplevelse, når de bidrager til at sætte Odense på verdenskortet som verdens bedste robotby. De viser, at Odense er en by, der kan gøre sig gældende internationalt, hvilket vi alle kan være stolte af. Det brede fokus på teknologisk dannelse, hvor alle børn i vores folkeskoler har en stærk basisuddannelse inden for robotter, digitalisering, teknologi og science har været vigtigt for mig i mange år, og det glæder mig, at elevernes tur til Dortmund er et af resultaterne.
Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.
Odense bliver værtsby i 2023
Børn- og ungerådmanden hepper på trekløveret fra Odinskolen og håber samtidigt, at de voksne repræsentanter for Odense Kommune bringer inspiration med tilbage fra turen. I september 2023 er Odense nemlig værtsby for et andet af WRO’s internationale events, World Robot Olympiad Friendship Invitational Tournament, hvor 1200 børn fra hele verden mødes om robotter i Odense.
Jeg håber, at vi får nogle gode idéer til, hvordan vi kan involvere byens virksomheder og børn i det, når vi næste år inviterer robotentusiastiske børn fra hele verden til konkurrencen i Odense.
Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.
Robot er fintunet
Tomasz Jan Serega, Kevin Adrian og Abdulrazak Al-Hilali fra 6.A på Odinskolen har i år deltaget ved den danske finale i WRO og har siden optimeret programmeringen af deres robot, der skal i kamp i Dortmund. Robotten skal på to minutter gennemføre en kendt bane og udføre opgaverne så godt som muligt. Det kan for eksempel være at flytte legoklodser fra et sted på banen til et bestemt andet sted. Når samtlige hold i turneringen har været igennem et vist antal forskellige baner, går de bedste videre til finalerunden.
Hvis eleverne skal være ærlige, får de svært ved at matche de bedste hold ved WRO. Andre af de 3000 deltagere har trænet i væsentlig længere tid. For elever fra for eksempel Indien kan der være deres fremtid på spil – måske en sejr ligefrem kan sikre dem et scholarship.
Men vi gør vores bedste og lurer måske nogle tricks fra andre, der lige som os synes, at det med at programmere robotter er vildt sejt. Vi har fintunet vores robot og nu glæder vi os til at opleve stemningen ved en konkurrence med deltagere fra så mange andre lande.
Tomasz, Kevin og Abdulrazak, Odinskolen
Skoleleder på Odinskolen, Lars Breinholt Søndergaard, følger med i drengenes oplevelser i Dortmund, men maner til forsigtighed, når der skal tales om forventninger.
Husk på, at selv om vi nu tager toget til en international konkurrence i Tyskland, så er vi kun ved at lægge skinnerne til at være verdens bedste robotskole. På Odinskolen handler det først og fremmest om, at alle elever får en god forståelse for, hvordan teknologi kan være en del af løsninger på alle mulige udfordringer – og at det også bare er sjovt at eksperimentere med. Men hvem ved, måske vi også engang udvikler robottalenter, der kan gøre sig gældende internationalt.
Skoleleder på Odinskolen, Lars Breinholt Søndergaard
WRO er en international non-profit organisation, der arbejder for at fremme robotter, som en del af undervisningen i STEM (Science, Technology, Engineering og Mathematics). WRO har også en dansk afdeling.
MitOdense – det, der samler os